הערת אזהרה בטאבו היא מונח שרוב מי שקונים או מוכרים דירה שומעים יותר מפעם אחת אבל לא תמיד מבינים לעומק את המשמעות שלה, ויש לה משמעות רבה בכל עסקת נדל"ן. בכתבה שלפניך ננסה לענות על שאלות כמו מהי הערת אזהרה בטאבו, איך רושמים הערת אזהרה בטאבו, איך בודקים אם יש כזאת וכמה זה עולה.
אחד המונחים הכי חשובים בענף הבנייה הוא זה של הערת אזהרה בטאבו. כמעט כולם שמעו זאת אך לא כולם מבינים במה דברים אמורים ולכן אנו כאן כדי לנסות ולהסביר על כך יותר לעומק.
מהי הערת אזהרה בטאבו בעסקת נדל"ן?
הערת אזהרה בטאבו היא רישום במרשם המקרקעין של התחייבות מצד בעל נכס מסוים לגבי הנכס שלו. המטרה שלה היא למנוע עסקאות מנוגדות לרשום בה. מרגע שנרשמה הערת אזהרה בטאבו במרשם המקרקעין, אי אפשר לרשום במרשם המקרקעין כל עסקה שתסתור אותה, אלא אם רושם ההערה נתן לכך אישור או בפסיקה של בית המשפט לעניין זה.
בדרך כלל רושמים הערת אזהרה בטאבו כשיש קונה לנכס והנכס נרשם לטובתו, כדי שלא תבוצע מכירה נוספת של הנכס. מי שיתעניינו בקניה שלו יראו שהוא כבר "שמור" עבור אדם אחר. מומלץ מאוד תמיד לערוך רישום אזהרה בטאבו בין אם מדובר על קניית דירה יד שנייה או קניית דירה מקבלן. במקרים הללו חשוב מאוד להקפיד על כך כאשר מבצעים קניית דירה על הנייר.
איזה סוגים של הערות אזהרה בטאבו ישנן?
המקרה שתיארנו קודם לכן הוא הנפוץ ביותר אך יש מקרים נוספים של רישום הערת אזהרה בטאבו.
דוגמאות לכמה מקרים נפוצים:
- התחייבות לביצוע עסקה – לאחר חתימה על חוזה רכישה זהו צעד לשמירה על זכויות הרוכש לפני שבוצעה העברת הבעלות על הנכס בפועל. ההערה תגן עם זכותו החוזית על הנכס שקנה.
- פרויקט תמ"א 38 – היזמים בעסקאות הללו רושמים הערת אזהרה מסוג זה לטובתם. המטרה היא להבטיח שכל הדיירים בבניין יחתמו על ההסכם מול היזמים כיוון שהתהליך לעתים ארוך ומורכב והיזמים רוצים להבטיח את עצמם ואת השתתפות רוב הדיירים הנדרש להם לביצוע הפרויקט.
- אישור צד שלישי – יש עסקאות בהן נדרת הסכמת צד שלישי לעסקה. דוגמא כזאת היא הורה שמעביר נכס לילד שלו ומציב הערת אזהרה שהילד חייב את אישור ההורה למכור את הנכס הלאה וכדומה.
- קבלת משכנתא מהבנק – הבנקים נוהגים להתנות מתן הלוואת משכנתא לקניית נכס בהצגה של רישום הערת אזהרה בטאבו לטובתם. המטרה היא להבטיח לבנק את החזר כל תשלום המשכנתא לפני שהנכס יוכל להימכר הלאה.
- הוצאה לפועל ורשויות שונות – יש מוסדות וארגונים שונים, לרוב ראשויות מדינה כמו לשכת המיסים, הוצאה לפועל או בית המשפט שמחייבים רישום אזהרה בטאבו לחייבים כדי שלא יוכלו לעשות שימוש בנכס כלשהו לשם הסרת עיקול וכדומה.
כפי שניתן להבין, רישום הערת אזהרה בטאבו היא בעלת חשיבות רבה בעסקאות נדל"ן ויש להקפיד על כך שמבוצע רישום כפי שנדרש בחוק.
כמה עולה רישום אזהרה בטאבו?
העלות של רישום הערת אזהרה בטאבו היא 125 ₪ ואילו ביטול רישום אזהרה הוא בעלות של 74 ₪.
ההמלצה שלנו היא תמיד לשכור שירותי עורך דין מקרקעין לעסקאות נדל"ן, ולוודא עם עורך דין מקרקעין שנעשה עבורה רישום בטאבו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד ארז בורג – עורך דין מקרקעין בצפון אשר מעניק ליווי משפטי למשקיעים, משפחות צעירות ומשפרי דיור בעסקאות מקרקעין (קנייה או מכירה של נכסי נדל"ן). אם אתם מחפשים עורך דין לענייני מקרקעין בחיפה או עורך דין לענייני מקרקעין בקריות – המשרד הוא הכתובת!