משטרת ישראל מחמירה את הבדיקות שהיא עורכת לנהגים באמצעים שונים. מעבר למערכות אוטומטיות של צילום, לא פעם ניתן להבחין בניידות משטרה בקרבת אזורי בילוי, בעיקר בסופי שבוע, עם בדיקות יזומות של חשודים בנהיגה בשכרות. הבדיקות במקרים הללו הן של ינשופון ובדיקת מאפיינים.
עבירות התנועה בישראל הולכות ומתגברות מדי שנה ויש הרבה יותר פצועים והרוגים בכבישים ביחס לשנים עברו. הדבר מוביל את משטרת ישראל לנקוט פעולות יזומות כדי לנסות ולהילחם בקטל בכבישים. חלק מהמאבק הוא מול נהגים שנוסעים במהירות מופרזת ולשם כך יש לרוב שימוש במצלמות תנועה בשולי הכבישים, ויש מאבק נפוץ נוסף, לאיתור מבעוד מועד של נהגים בעת נהיגה בשכרות והורדה שלהם מהכביש או העמדה שלהם למשפט.
איך מזהים נהיגה בשכרות?
למשטרה יש כמה אמצעים לזיהוי נהיגה בשכרות ושני הנפוצים שבהם:
- בדיקת ינשוף – מכשיר בו נדרש הנהג לנשוף לתוך מכשיר ובתוך זמן קצר מתקבלת תוצאה של רמת האלכוהול בגופו של הנהג. במידה והוא עם רמת אלכוהול גבוהה מהמותר על פי החוק לנהיגה, הוא יזומן למשפט ו/או רישיונו יישלל במקום.
- בדיקת מאפיינים – זאת בדיקה שהייתה נפוצה לפני המצאת הינשוף’ אך dם כיום בדיקת מאפיינים לחשוד בנהיגה בשכרות מתקיימת במקרים רבים, בעיקר כאלו שנועדו לחזק את ההוכחה לכך שהנהג אכן תחת השפעת אלכוהול ואיננו יכול לנהוג עוד ברכב.
במקרה של הוכחה משולבת של הבדיקות למצב של נהג שיכור, יהיה לו קשה יותר להפריך את תביעת המשטרה נגדו בבית המשפט.
איך מבצעים בדיקת מאפיינים?
בדיקת ינשוף נפוצה הרבה יותר בשני העשורים האחרונים ולכן לא כולם מכירים את בדיקת המאפיינים.
הבדיקה כוללת 3 בדיקות קוגניטיביות שהנהג נדרש לעמוד בהן מול השוטר.
- עמידה – על הנהג להצמיד את רגליו ואת הידיים לצדי גופו ולהטות את הראש לאחור בעניים עצומות ל 30 שניות רצופות. עליו להישאר ללא תנועה לאורך הבדיקה.
- צעידה – על הנהג ללכת בקו ישר עקב בצד אגודל לאורך 9 מטרים הלוך וחזור. עליו להישאר על הקו בצורה יציבה למשך הצעידה.
- נגיעה באף – הנהג יעמוד עם רגליים צמודות וידיים מושטות קדימה כשכפות הידיים כלפי מעלה. העניים יהיו עצומות והשוטר יורה לו עם איזו יד לגעת באמצעות האצבע באף כמה פעמים ולסירוגין. על הנהג אסור להתבלבל בכך.
הבדיקות הללו נועדו להבחין אם הנהג בשליטה ויציבות או לא. על השוטר לתעד את כל הבדיקות ולציין בדו"ח שלו את מצב התאורה, מזג האוויר וכל פרט רלוונטי נוסף.
מומלץ לשוטר לבצע את הבדיקות עם שוטר נוסף לחיזוק העדות לתוצאות בדיקות שמוכיחות שהנהג אכן נהג בשכרות. אלמלא כך, עורך דין תעבורה יוכל למצוא אולי דופי בבדיקות שנערכו ללקוח שלו ולהקל את העונש עבורו או אפילו לבטל את כשירות הבדיקות והתוצאות שלהם.
המאמר נכתב בשיתוף עם משרד עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בצפון אשר מעניק ליווי והגנה לחשודים בעבירות תעבורה מגוונות. אם אתם מחפשים עורך דין תעבורה בקריות או עורך דין תעבורה בעפולה – המשרד הוא הכתובת!