מסמך משפטי של ייפוי כוח מתמשך נועד כדי להתממש במידת הצורך בעתיד. על כן יש מצבים וסיבות שונות לכך שמסמך כזה שנערך שנים קודם לכן יבוטל או יפקע התאריך שהוקצב למימושו. חשוב לדעת את החוק בנושא זה ולהתנהל נכון בעת עריכת המסמך וגם במידה ויש סיבה לבטל אותו בשלב כלשהו.
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שישראלים רבים עורכים בשנים האחרונות. המסמך החדש יחסית בשדה המשפט הישראלי (שנים בודדות), הפך למבוקש ביותר עקב החשיבות הרבה שיש בו וההבנה שהוא נותן מענה לצורך של ממש עבור רבים.
אנו לא יודעים מה יוליד יום ומה הגורל הצפוי לנו בעוד שנים רבות או אפילו דקות מעטות. לכן, כדאי להכין מסמך משפטי שיאפשר ניהול העניינים שלנו (אישיים, רפואיים ורכושיים) כפי שאנו היינו רוצים שיטופלו עבורנו במידה ולא נוכל לעשות זאת ובעיקר על ידי מי שאנו בוחרים לשם כך (בהסכמה שלהם מראש כמובן).
מהו ייפוי כוח מתמשך?
עריכת ייפוי כוח מתמשך נועדה להסדיר את ענייניו של אדם (הממנה) בוגר וצלול שמעוניין למנות מראש אדם אחר (הממונה) למקרה שהוא לא יוכל עוד לטפל בענייניו השונים בכוחות עצמו. בדרך זאת מוודאים שהממונה מטעמכם יהיה אדם שאתם חשובים לו ולא אדם זר שימנה בית המשפט או קרוב משפחה שאתם לא בראש מעיניו וכדומה. על הממונה להיות גם כן כשיר, צלול ומעל גיל 18.
סיבות אפשריות לאי יכולת טיפול עצמי בעניינים יכול להיות מסיבה רפואית עקב תאונה קשה, מחלה סופנית, דמנציה, שבץ מוחי או מסיבה נפשית. במקרים שכאלו מסמך ייפוי כוח מתמשך נכנס לתוקף והטיפול בענייניו של הממנה יחולו על הממונה על פי המבוקש במסמך.
איך ניתן לבטל מסמך ייפוי כוח מתמשך?
ביטול ייפוי כוח מתמשך יכול להתרחש עקב מספר סיבות אפשריות:
- פטירת הממנה או הממונה
- על פי רצון הממנה בטרם נכנס ייפוי הכוח לתוקף
- על פי רצון הממונה לאחר כניסת ייפוי הכוח לתוקף
- על בסיס קביעה מראש של תאריך עתידי לביטול המסמך אם טרם נכנס לתוקף
- על פי החלטת בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין השרעי
הסיבות הללו מובילות לרוב לביטול ייפוי כוח מתמשך למעט מקרים חריגים.
מה צריך כדי להגיש בקשה לביטול ייפוי כוח מתמשך?
בכל אחת מהסיבות יש להגיש את בקשת הביטול לאפוטרופוס ולחכות להחלטה שלו בנושא.
חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות קובע כי במסגרת הבקשה יש לצרף:
- פרטי זהות של הממנה
- פרטי זהות של הממונה (או כמה ממונים)
- הסיבה לביטול \פקיעת ייפוי הכוח המתמשך
כל הפרטים מועברים לאפוטרופוס שמחויב להחזיר מענה עד 3 ימי עסקים מקבלת המסמכים הרלוונטיים.
מי מטפל בהליך ביטול ייפוי כוח מתמשך?
ניתן להגיש בקשת ביטול ייפוי כוח מתמשך בצורה עצמאית במשרדי האפוטרופוס באזור המגורים או באמצעות האינטרנט. יחד עם זאת ההמלצה היא לקבל שירות של עורך דין לענייני משפחה שיש לו הכשרה לעסוק בייפוי כוח מתמשך.
שירות של עורך דין יבטיח שהמסמכים יוגשו כראוי והמענה יהיה יותר מהיר ועם סיכוי גבוה יותר להוביל לביטול תוקף המסמך המשפטי.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס – עורך דין לעריכת ייפוי כוח מתמשך בירושלים, אשר מעניק שירות משפטי עד הבית, דבר אשר מקל מאוד על בני הגיל השלישי שאינם צריכים להתנייד אל המשרד. עורך לירן גודיס מוסמך לעריכת מסמך הבעת רצון או ייפוי כוח מתמשך בהתאם לחוק הכשרות המשפטית.