עריכת הסכם ממון לפני נישואין היא בעלת יתרונות רבים ונועדה להסדיר את הבעלות על רכוש והון לפני שהזוג מתחתן, כדי לחסוך מלחמות מיותרות בעתיד, במידה ויחליטו להיפרד. למעשה גם זוגות שכבר נישאו ואף ידועים בציבור מוזמנים לערוך הסכם ממון אם הם מוצאים סיבה טובה לכך.
יש יתרונות רבים לעריכת הסכם ממון לפני נישואין וחשוב ששני הצדדים יבינו שההסכם טוב עבורם באופן זהה, גם אם לעתים יש ספק לגבי זה. כמו כן חשוב לציין שהסכם ממון אפשר לערוך גם לאחר חתונה וגם בין זוגות שנחשבים ידועים בציבור.
מהו הסכם ממון?
הסכם ממון הוא מסמך משפטי שנועד להסדיר את הבעלות על הרכוש (הון, נכסים וכו') בין בני זוג. ההתייחסות בהסכם היא לבעלות של כל אחד מהם בנפרד ויחדיו. ההסכם נועד לאפשר פרידה קלה ומהירה יותר בעתיד, במידה ויחליטו להתגרש. כאשר יש הסכם ממון המאבק העיקרי על רכוש והון נמנע וחוסכים זמן יקר וכספים רבים.
הסכם ממון לפני נישואין או לאחר חתונה, מכסה קשת רחבה של נושאים שונים שיש לתת עליהם את הדעת, גם אם במרוצת השנים ייתכן ויתווספו נושאים נוספים שלא הוגדרו מראש. בין השאר מתייחסים לנדל"ן, משכורת, מניות, חסכונות, אופציות, קרנות השתלמות, קופות גמל ואפילו ירושה עתידית.
מדוע כדאי לשני הצדדים לערוך הסכם ממון?
יש כדאיות לשני הצדדים לערוך הסכם ממון כיוון שהחיים נזילים ומשתנים. ייתכן שכיום אחד מהצדדים מחזיק בהרבה יותר רכוש (הון ונכסים) ביחס לצד השני אך בעתיד הצד השני יכון להתעשר בזכות חלקו בסטארט אפ כלשהו או צפוי לקבל ירושה שהיא בעלת ערך רב יותר מזאת של הצד השני וכן הלאה.
בשל כך לא כדאי להיפגע מהצעה לערוך הסכם ממון ויש לשקול את כל היתרונות שיש בכך בצורה עניינית. כמו כן יש מי שבוחרים לערוך הסכם ממון לאחר נישואין כיוון שהיחסים בניהם השתנו וחשוב להם ליצור סדר בבעלות על רכוש גם בשלב זה.
כמה עולה לערוך הסכם ממון?
עריכת הסכם ממון לפני נישואין בד"כ משתלמת יותר לפני נישואין ולא לאחר מכן. הסיבה לכך היא שיש עלות כפולה להסכם ממון. ראשית כל יש לשלם לעורך דין שיערוך את ההסכם והוא גובה בד"כ סך של 3000-6000 ₪ להסכם ממון, כאשר ההבדלים הם לפי התעריף של כל משרד עורכי דין למשפחה וגם בהתאם למורכבות ההסכם. הסכם יותר מורכב, עם הרבה סעיפים וירידה לפרטים יעלה יותר מהסכם ממון סטנדרטי ממוצע.
מעבר לכך יש תשלום עבור מתן תוקף משפטי להסכם. לפני נישואין אפשר לעשות זאת באמצעות נוטריון בעלות של כ 350 ₪ או באמצעות בית המשפט בעלות של כמאה ₪ יותר ואילו לאחר הנישואין אפשר רק באמצעות בית המשפט.
בכל הנודע לעניין הסכם ממון בין ידועים בציבור, הרי שהסכם זה נקרא בד"כ הסכם לחיים משותפים והוא איננו עוסק רק בחלוקת הבעלות על רכוש אלא גם בהסדרת החיים הזוגיים בכלל כולל התייחסות לילדים משותפים או שאינם משותפים אם ישנם כאלו.
המאמר נכתב בשיתוף עם Family Legal – עורך דין לענייני משפחה אשר מעניק ליווי ויצוג משפטי בתחום המשפחה (ניהול תיקי גירושין, עריכת הסכמי ממון, צוואות וירושות). אם אתם מחפשים עורך דין משפחה בירושלים – משרד Family Legal הוא הכתובת!