דיכאון הוא תוצאה של החיים המודרניים עם כל הלחצים שמופעלים במסגרות השונות שמלוות אותנו כל החיים. כל זאת בנוסף כמובן לקורונה שהובילה רבים בכל רחבי העולם למצב דיכאוני. חשוב להבין שדיכאון הוא דבר שניתן לטפל בו או לכל הפחות לדעת כיצד להתמודד עמו ולא לאפשר לו להשפיע על החיים בצורה הרסנית.
מספר האנשים שסובלים מדיכאון עולה מדי שנה (מבחינת אחוזים מכלל האוכלוסייה) והדבר נובע מהלחץ היומיומי שחל על רבים מאתנו במסגרת הלימודים, העבודה, חיי המשפחה או המעגלים החברתיים השונים. דיכאון יכול להיות רגעי, בה והולך ויכול להיות קבוע ולהשפיע רבות על התפקוד השוטף שלנו. באופן כללי, ניתן להתמודד עם דיכאון באמצעות טיפול אישי, טיפול זוגי או טיפול קבוצתי.
איך להילחם בדיכאון?
ישנן מספר שיטות מוכחות לצורך טיפול בדיכאון, בהמשך ניתן לקרוא מספר המלצות להתמודדות עם דיכאון כדי לשפר את המצב הנפשי ואיכות החיים:
- התמקדו יותר בטוב ובחיובי – יש להתמקד בדברים הטובים והחיוביים שקוראים בחיים ופחות בדברים הקשים והשליליים. לעיתים יש מיקוד סביב משהו אחד "רע" שהתרחש ומצליח להוביל לדיכאון ולא לראות את התמונה המלאה של כמה דברים "טובים" שהתרחשו במקביל.
- לשתף\לפרוק רגשות – לעיתים אנו בוחרים להדחיק את הרגשות שלנו בקשר לדבר שלילי כלשהו ואז ההדחקה של עוד ועוד דברים שכאלו מובילה לדיכאון. במקרים מסוג זה, עדיף בכל מקרה שכזה להוציא את הרגשות החוצה ואף לשתף את ההרגשה לקרובים וחברים או אפילו לנהל יומן ולהעביר הכל אל הנייר.
- לא להיות מובלים – אל תזרמו אחרי מחשבה שלילית. חוששים לעשות משהו או פוחדים מדבר מה? תחשבו על היתרונות שיהיו אם כן תעשו את אותו הדבר או מה הטוב שייצא לכם מהדבר ולא מה שהמחשבות "השליליות" מובילות אתכם אליו. בשתי מילים נאמר "מחשבה חיובית".
- מחר יום חדש – תמיד כדאי לזכור שיום שלילי עובר על כל אחד מדי פעם. יש ימים כאלו. מה שטוב הוא שלמחרת יש יום חדש. אז זה בסדר להיות מכונסים בעצמכם יום אחד או להיות חסרי מצב רוח לכמה שעות. מחר יהיה יום חדש ואתו יגיעו דברים טובים. עוברים את הימים הקשים וממשיכים הלאה.
- קביעת מטרות ברות השגה – אל תציבו לעצמכם רף גבוה מדי של מטרות. כשלא מצליחים לעמוד ביעדים שכאלו מאבדים מצב רוח, צוברים לחץ ולעיתים נגררים לדיכאון ללא סיבה. יש להציב מטרות שניתן להשיג ולקבוע סדרי עדיפויות. בדרך זו עוברים שלב שלב ומספיקים כמה שיותר.
- טפיחה עצמית על השכם – כן, מותר לכן לחייך ולהרגיש טוב עם עצמכם ברגע שהצלחתם לעמוד במטרה שהצבתם. גם אם מדובר במטרות "קטנות" או קלות להשגה, מותר לכם לקבל פרגון אישי בלי קשר לפרגון מאחרים שאולי גם כן יגיע.
- קביעת לוח זמנים – לעיתים קרובות אנו נלחצים כיוון שלא עמדנו בלוח הזמנים שקבענו לעצמנו לגבי נושאים שונים. לעיתים השגרה היומיומית כוללת פיזור של מטרות ויעדים שכמעט ולא אפשריים לביצוע והם מובילים לרגשות שליליים. סדרו לעצמכם סדר יום עם לוח זמנים שתוכלו לעמוד בו. ניתן לקבוע סידור יומי או שבועי מראש, מה שנוח לכם.
- תעשו מה שאתם אוהבים – במרוץ החיים אנו לא פעם מתמקדים באחרים. זה יכול להיות מציאת חן בעיניי הבוס בעבודה, התמקדות בילדים או התנהלות לפי לוח זמנים של החברים. חשוב שתפרגנו לעצמכם עם זמן עשייה למשהו שאתם אוהבים. האזנה למוסיקה, טיול בחוף הים, רכיבה על אופניים בטבע. חשוב להשקיע בתחביב או בהנאה שלכם מעת לעת ולזכור שהחיים כאן כדי ליהנות מהם.
- תזונה נכונה – אכילה נכונה לא טובה רק עבור שמירה על משקל הגוף. כאשר אנו פחות רעבים, אוכלים בריא ומרגישים טוב מבחינה פיזית, גם הנפש מרגישה טוב יותר. יש לנסות להפחית סוכרים, חומרים משמרים או אוכל מעובד. אלו מכבידים על הגוף והדבר לעיתים מוביל לכובד נפשי גם כן.
לסיכום, במקרים בהם תחושת הדיכאון לא חולפת, מומלץ לפנות לקבלת טיפול רגשי על ידי מטפל או מטפלת מוסמכת. מטפל קליני, פסיכולוג או בעל מקצוע שיעזרו לכם לפרוק את המרכיבים השליליים ולהתמקד בצדדים החיוביים של החיים.