במשך שנים ארוכות היה נדמה שפשיטות רגל שמורות רק לבעלי חברות ועסקים גדולים שנקלעו לקושי כלכלי במסגרת עסקית בלבד. בשנים האחרונות ובעיקר בשנתיים האחרונות יש עלייה חדה בפניות להליך פשיטת רגל בקרב אנשים פרטיים. השינוי נובע מכמה סיבות שגורמות לכך יחדיו וחשוב להבין שהזכות לפשיטת רגל שמורה לכל אחד ואחת מאתנו.
רפורמה חדשה ונגיף קיצוני הובילו ישראלים רבים שנקלעו ללחץ כלכלי בשנה האחרונה לבחור באופציה של פשיטת רגל כדי לצאת מהמצב. בעבר הלא רחוק, פשיטת רגל של אדם פרטי נחשבה ליוצאת דופן ועם סטיגמה חברתית קשה, לכן, אנשים פרטיים פחות נטו לכיוון שכזה, ובד"כ מי שהגיעו למצב שכזה היו בעלי עסקים וחברות שנקלעו לקשיים. כיום המצב שונה והכל מתחיל ברפורמה חדשה.
מהי הרפורמה בנושא פשיטות רגל בישראל?
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המונח החדש שהגיח לעולם בעקבות הרפורמה החדשה בפשיטת רגל, הפך את הליך מחיקת החובות של חייבים פרטיים להרבה יותר נגיש ונוח להבנה ולביצוע, כמעט ללא השלכות חברתיות שליליות כפי שהיו בעבר ועם לוח זמנים קצר בהרבה.
הרפורמה מתייחסת לחייבים שצברו חובות מעל 150000 ש"ח בתום לב וללא כוונה פלילית (הדבר ייבדק!) ומעוניינים לצאת מהמצה אליו נקלעו ולשלם את החובות שלהם לנושים השונים לרבות הסדרת חובות לבנקים וחברות אשראי שהעניקו להם הלוואות שיש לפרוע ואין להם דרך לעשות זאת.
במסגרת הרפורמה החדשה יש הליך של בדיקת יכולותיו הכלכליות של החייב, כולל בדיקה אודות נכסים וממון מעבר לים או כאלו שעברו ליד שלישית בתקופה שלפני הגשת הבקשה והכניסה אל הליך פשיטת רגל, קביעת המסוגלות שלו להחזר החובות לאורך פריסה של מספר חודשים לקופת הכינוס, קביעת תקציב מחייה שיוכל לעמוד בו בפרק זמן זה וכמובן, תאריך יעד לקבלת הפטר חוב בסיום.
מה שונה ברפורמה הנוכחית לעומת המצב קודם לכן?
לפני הרפורמה התיקים בעניין פשיטת רגל התארכו לאורך שנים ארוכות, הסטיגמה של החייבים היתה שלילית (נוכלים וכו') ולעתים התנהלו מספר תיקים של נושים שונים במקביל כולל הוצאה לפועל, עיקולים וצווי מאסר.
כיום ההליך כולו מרוכז לתיק אחד, כל הנספחים מסביב (הוצאה לפועל, עיקולים ונושים חדשים) נעצרים עד סיום ההליך כולו והחייב יכול להמשיך לנהל את חייב עם הרבה פחות לחצים ומגבלות ביחס לעבר. נכון, דירוג האשראי הופך לבעייתי, יש להתנהל רק במזומן למשך 3-4 שנים, והדבר יגביל את החייב גם לאחר שיסתיים ההליך כולו, אך מעבר לכך כמעט ואין מגבלות כלשהן בזמן הליך פשיטת הרגל.
הדגש ברפורמה החדשה לפשיטת רגל היא שיקום החייב ולא רק החזר החובות שלו. נכון, יבוצע החזר חובות לנושים השונים, לרוב מדובר על חלק מהחוב, אך הם לפחות יקבלו חלק מכספם חזרה, ויחד עם זאת החייב יוכל להמשיך בשגרת חיים ולאחר קבלת הפטר חוב יהיה כמו כל אדם מהשורה, ללא חובות או נושים שרודפים אותו.
ההמלצה היא לפנות אל עורך דין פשיטת רגל לפני התחלת כל הליך פשיטת רגל או הסדרי חוב בצורה עצמאית. יעוץ משפטי מקצועי יכול למנוע טעויות יקרות ולחסוך לכם זמן רב בהתנהלות נכונה.