הסכם ממון הוא מסמך משפטי רב משמעות עבור כל בני זוג שחיים יחדיו, בין אם הם נשואים או לא נשואים ועל כך במאמר שלפניכם.
מהו הסכם ממון בישראל?
הסכם ממון נועד להגדיר את חלוקת הרכוש וההון שצברו בני זוג במהלך החיים המשותפים שלהם במקרה של פרידה. בין אם מדובר בבני זוג לפני נישואין, אחרי נישואין, כאלו שהתחתנו אזרחית או מי שהם ידועים בציבור או כל הרכב זוגי אחר, הרי שעריכת הסכם ממון תעזור להם להגדיר את חלוקת רכוש והון משותף לאחר שייפרדו. בדרך כלל הסוגיה עולה לפני נישואין אך אין זו האפשרות היחידה כאמור.
הסכם ממון איננו נוגע לרכוש והון שהביא כל אחד מהצדדים לחיים המשותפים אלא רק למה שצברו בתקופה שלהם יחדיו. הסיבה היא שכל מה שאדם צבר בטרם התחתן או נכנס לקשר מחייב עם הצד השני – נישאר שלו במקרה של פרידה.
מדוע הסכם ממון מומלץ?
מומלץ כמובן לערוך הסכם ממון לפני נישואין כאשר אחד מבני הזוג משתכר שכר גבוה משמעותית מהצד השני ולכן ההשתתפות שלו בהוצאות הבית המשותף והמחייה המשותפת לאורך שנים יהיו גבוהות יותר. כמו כן במידה ואחד הצדדים צפוי לרשת ירושה גדולה בעתיד, כדאי לציין שירושה זאת היא שלו ורק שלו במקרה של פרידה בעתיד. גם נושא של מניות או אופציות במיזם עסקי רצוי שיהיו במסגרת הסכם ממון שעורכים וזאת כדי להבטיח שהם יישארו אך ורק בידיו של מי שבעתיד יקצור את הפירות מהם, ייתכן לאחר הפרידה.
יחד עם כל זאת נציין שניתן לערוך גם הסכם ממון לאחר נישואין או הסכם ממון בין ידועים בציבור – כאן מדובר על מקרים רגישים יותר כיוון שכבר חיים יחדיו וישנה מערכת זוגית ואולי אפילו ילדים משותפים. יש מקרים בהם הזוגיות במצב כזה שאחד הצדדים איננו מעוניין בפרידה אבל מעוניין להבטיח כספים או רכוש שאולי ויקבל בעתיד וקודם לכן לא הגן עליהם באמצעות הסכם ממון.
כיצד עורכים הסכם ממון?
הסכם ממון נערך בישראל אצל עורך דין משפחה אשר מוסמך לנושאים אלה. חשוב לתת התייחסות לכל נושא ועניין שייתכן שיעלו על הפרק בין בני הזוג בעת פרידה בעתיד (ירושה, מתנה, מניות וכן הלאה) ולציין בצורה ברורה את החלוקה הנוגעת לגבי כל אחד מהם.
כמו כן אפשרי לערוך הסכם ממון מדורג באופן כזה שכל כמה שנים חלקו היחסי של "הצד החלש" בהסכם זה הולך ומתחזק. ניתן אף להתנות את שינוי הגדרות הסכם הממון בהולדה של כמות ילדים משותפים כלשהי וכן הלאה. הכול לגיטימי ואפשרי אם יש נכונות לכך משני הצדדים כמובן. לאחר שעורכים הסכם ממון אצל עורך דין יש לאשר אותו אצל בית המשפט, רק לאחר חתימת בית המשפט על האישור הוא ייכנס לתוקפו ולכן יש להתייחס לתאריך האישור כקובע.